W 1wszej klasie liceum...( na zdjęciach) odkryłam, że mam bardzo asymetryczną twarz- broda ucieka w prawą stronę, nosek również przekrzywiony w prawo. Widoczne jest to szczególne, gdy się śmieję i uśmiecham (dziwny grymas).. Oceniam również, że lewy profil mojej twarzy dużo gorszy od prawego... W dzieciństwie ta anomalia u mnie nie występowała.
W przeszłości miałam długie leczenie ortodontyczne (cała podstawówka i początek liceum), nosiłam aparat, czepek na brodę (tzw końska- za długa), i usunięte zostały dwie czwórki, bo się nie mieściły. Ząbki na górze są proste w miarę, gorzej jest nadal z dolnymi...
Asymetra twarzy jest dla mnie jednak sprawa bardziej wstydliwą.. Skonsultowałam się już ze stomatologiem, ortodontą i czeka mnie kolejna z innym specjalistą z tej dziedziny (chirurgia szczękowo-twarzowa)... Dostałam skierowanie na badanie rentgenowskie. Pobrali wyciski ze szczęki. Okazuje sie bowiem , że moja wada wymaga leczenia operacyjnego. Mam nadzieje że z krzywym noskiem też coś zrobią... Po operacji aparacik w ząbki, przypuszczam, że stały będzie...
Oj co to będzie?! Ludzie napiszczie jak to wszystko przebiega i wygląda.