Reklama:

ABC rehabilitacji dla operowanych szyjek, gdzie i jak (8)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
03-04-2013, 12:46:41

prosze was o podawanie inforamcji dotyczącej rehabilitacji ,w ramach prewencji rentowej ZUS, gdzie warto, jakie zabiegi i kiedy,czy można starać się o daną miejscowość lub podać czy sanatorium czy szpital uzdrowiskowy
piszcie wszystko, co się może nam przydać
ja podaje liste miejscowości jakie znalazłam w internecie dotyczące roku 2013, i prewencji rentowej z ZUS
Rehabilitacja narządu ruchu:
Aleksandrów Kujawski, Ciechocinek, Cieplice, Duszniki, Dźwirzyno, Dźwinówek, Gdańsk, Gołdap, Gościm, Iwonicz, Kamień Pomorski, Kołobrzeg, Krynica, Lądek, Międzywodzie, Muszyna, Osieczek, Poddębice, Polanica, Polańczyk, Połczyn, Pustkowo, Rymanów, Stegna, Stróże, Świeradów Uniejów, Ustroń, Wieniec, Wysowa,
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Wtajemniczona
09-04-2013, 11:22:22

Stokrotko, ja byłam na rehabilitacji z NFZ-u więc nie wiem jak jest z prewencji ZUS. Byłam w Szpitalu Rehabilitacyjnym Stanisław w Lądku Zdr. Lądek poza wodami siarczkowymi nie ma co do zaoferowania, baza zabiegowa stara, planowanie zabiegów ma dużoooo do życzenia, ktoś się tym powinien zająć. Podczas mojego pobytu miałam zabiegi: masaż wirowy nóg i masaż wirowy rąk. Wirówkę nóg miałam w Stanisławie a rąk w Nowym Jerzym to kawałek. W Stanisławie mogłam mieć i jedno i drugie ale planowanie!!! Ja to chociaż bez kul, ale była dziewczyna z 2 kulami i tak biegała, a śnieg i ślisko. Chyba że te "spacery" traktują jako dodatkowy darmowy zabieg rehabilitacyjny. Jak powiedział nasz doktor w Lądku leczymy gimnastyką, więc serwują ją bardzo często. Nie wiem jaka jest gimnastyka w Stanisławie bo jej tam nie miałam ale w Adamie nie polecam, masówka i brak zainteresowania pacjentem, za to w Jubilacie Pani Jola z prawdziwego powołania, ćwiczenia dobiera do choroby, zawsze coś podpowie. Ogólnie czas ćwiczeń to 20 min, ale z sali nie wypraszają więc jak komuś naprawdę zależy to może ćwiczyć ile chce. U Pani Joli wychodziło się po godzinie bo tyle różnych fajnych ćwiczeń pokazała. Co do wyżywienia to b. Dobre, może porcje w szczególności dla panów za małe, ale zupy nikt nie wydzielał a były naprawdę dobre. Ocena kuchni i pań kelnerek na 5+.
Ogólnie polecam bo jak człowiek chce się rehabilitować to może, trochę państwowo trochę prywatnie (masaże, bo tego nie refundują). Byłam cały miesiąc i jestem zadowolona i chętnie bym tam wróciła tylko kto mi da skierowanie. Należy korzystać z dobroczynnych właściwości wód siarczkowych i czystego powietrza (szkoda że byłam w zimie).
ZUS ma podpisaną umowę ze Szpitalem Wojskowym w tzw Lotniku. Byłam tam i schody które zobaczyłam odstraszyły mnie na dobre ( prawdopodobnie jest ich 57) nie wiem czy jest tam inne dojście, bardziej przyjazne. Jeśli chodzi o sprzęt do fizykoterapii to miałam możliwość porozmawiania z rehabilitantką i stwierdziła że jest nieporównywalny do NFZ (nowy)
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Wtajemniczona
09-04-2013, 11:23:42

Stokrotko z tych miejscowości które wypisałaś to tylko Lądek ma wody siarczkowe.
Podam miejscowości które do swojego leczenia stosują wody siarczkowe:
Busko Zdrój:
Sanatorium Marconi
Sanatorium Włókniarz
Szpital Krystyna
Sanatorium Uzdrowiskowe Nida Zdr.
Solec Zdrój:
Uzdrowisko Solec Zdr.
Hotel Spa Malinowy Zdrój
Baseny mineralne
Horyniec Zdrój
Sanatorium Uzdrowiskowe Bajka
Uzdrowisko Horyniec
Wieniec Zdrój:
Sanatorium Hutnik
Uzdrowisko Wieniec Zdrój
Krzeszowice:
Ośrodek Rehabilitacyjny Narządu Ruchu
Kraków:
- Uzdrowisko Kraków Swoszowice
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Wtajemniczona
10-04-2013, 07:41:31

dzięki, co do skierowania z ZUS - to można nawet i 3 razy w ciągu roku pojechać, nie ma limitu i sanatorium jest bezpłatne całkowicie, można dostać w sanatorium L4 za pobyt lub w ramach urlopu, po złożeniu wniosku w ciągu miesiąca jest komisja i maksymalnie w ciągu 3 miesiecy dostaje się skierowanie,
ja w tamtym roku pojechałam do Sobieszewa i sama składałam wniosek, ZUS mnie nie kierował, ale były osoby które po długim zwolnieniu były kierowane.
Otrzymać skierowanie jest bardzo łatwo, z ośrodka ZUZ pobierasz wniosek, wypełnia ci lekarz rodzinny, badania: prześwietlenie płuc, ekg, morfologia i składasz spwrotem do Zus i czekasz na wezwanie na komisje, na komisje bierzesz ze sobą wszystkie dokumenty, badania, wypisy itd,
mnie wzywali a moja kolezanka, po wyjsciu ze szpitala zlozyla, to od razu jej przysłali skierowanie bez komisji
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Wtajemniczona
08-05-2013, 18:04:01

Ja byłam z prewencji ZUS w Świeradowie Zdroju w St.LUKAS. Bardzo fajny ośrodek bardzo dobre warunki mieszkaniowe zabiegi w miarę mały basen ale może być B. ładna okolica jest gdzie pospacerować chociaż są górki. Ja miałam gimnastykę w basenie oraz indywidualną , okłady borowinowe , ultradzwięki prądy i magnetron 5 zabiegów dziennie.
Renata
gość
22-01-2017, 12:59:49

Witam jadę do Świeradowa Zdrój sanatorium Lukas w terminie od 31 maja z ZUS z Częstochowy jak ktoś jedzie w tym samym terminie proszę o kontakt to bym się zabrała bo połączenie jest trochę uciążliwe tel. 510492312 oczywiście za opłatą
gość
04-07-2018, 17:07:44

Witam. Mam skierowanie z ZUS do sanatorium w Pustkowiu w listopadzie. Czy ktoś tam był???
gość
18-07-2018, 15:36:10

A ja jestem po operacji z dnia 25.06 na poziomie c6/c7 z implantem. Kiedy rehabilitacha i jaka...??? Na tą chwilę mam dopiero 25 sierpnia wizytę kontrolną po operacji...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: