Reklama:

82 latka po udarze chce zamieszkać sama (3)

Forum: Udary i tętniaki

gość
19-04-2012, 22:02:41

Witam wszystkich!
82 latka po udarze mózgu na siłę chce zamieszkać
z powrotem w swoim mieszkaniu znajdującym się na 3 piętrze. Osoba ta ma uszkodzony móżdzek a więc problemy z równowagą, koordynacją ruchów,opieki praktycznie nie będzie miała, 16 letni wnuk przyjdzie raz na jakiś czas odwiedzić babcię ewentualnie najstarszy syn po emeryturze po parę złotych na alkohol. Osoba ta porusza się już o własnych siłach, potrafi przejść kilka kilkanaście metrów bez pomocy chodzika czy też innej osoby, sama zrobi sobie coś do jedzenia tz posmaruje chleb trochę niezdarnie ale.. obierze ziemniaki itp oczywiście wszystko z większym wysiłkiem, ale jednak samodzielnie. Jak to również bywa z wiekiem ma chore serce i kilka chorób towarzyszących. Od ponad dwóch miesięcy mieszka u mnie (syn młodszy) w domku jednorodzinnym gdzie nie musi się wspinać po schodach, ma dobrą opiekę,spokój itp, lecz niestety tęskni za swoim wnukiem, mieszkaniem oddalonym ponad 70 km. Ja ze względu dla jej dobra, dla jej zdrowia nie chciał bym jej puszczać do swojego mieszkania, tym bardziej że, zbyt często bym jej nie odwiedzał, a i moim zdaniem potrzebuje opieki praktycznie stałej tz. zostawiamy Ją na parę godzin samą są to 2; 3 godziny dziennie. Może jestem trochę nadopiekuńczy w stosunku do mamy? nie wiem,
poradźcie co robić!!!
gość
22-04-2012, 19:37:15

Nawet w dobrej wierze nasza pomoc najblizszej osobie jest uszczesliwianiem na sile. Mama jest niezalezna , ma wlasna wole i decyduje sama o sobie. Skoro chce wrocic do swojego mieszkania nie utrudniaj jej , bo moze poczuc sie ubezwlasnowolniona. Jak narazie daj mamie szanse samodzielnego zycia. Jesli zajdzie potrzeba sama ciebie poprosi o pomoc , czy zabranie jej do Twojego domu.Wiem co pisze , mam siostre , 81 letnia ktorej syn zaproponowal zamieszkanie i niego w zamian za oddanie mieszkania wnuczkowi. Tak rok temu doszlo do wyprowadzki. Siostra ma doskonala opieke, lekarzy w razie potrzeby, lecz teskni do swojego mieszkania gdzie spedzila ponad 50 lat zycia, nie ma odwrotu, siostra czuje sie jak w zlotej klatce , lecz nie ma swobody, ani nie decyduje o sobie, wszystko podane, zadbane ale w niewoli.Pozdrawiam
gość
27-04-2012, 19:50:40

Witam,ciężko radzić co zrobić w takiej sytuacji. Nasze życie nas ogranicza,rodzice w podeszłym wieku owszem potrzebują już opieki,ale co można zrobić?Przede wszystkim starych drzew się nie przesadza,tak w życiu jest.Odległość do mamy jest zbyt długa by opiekować się nią na co dzień.Może w jej miejscowości jest pielęgniarka środowiskowa,opieka osoby wykwalifikowanej na pewno pomoże.Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
gość
Torbiel w okolicy podgnykowej
Czy może ktoś miał usuwaną torbiel w okolicy podgnykowej? Wykonanych wiele rezonansów, ostatnio usg szyi pokazuje, że torbiel raz jest większa raz mniejsza. Nie wiem czy to niedokładność pomiarów wykonujących badanie czy faktycznie zmienia wymiary. Syn chodzi z tym już 5 lat i do tej pory żaden lekarz nie określił się co z tym robić. Ostatni lekarz wykonujący usg stwierdził, że syn musi pójść na operację, nie czekać i to wyciąć. Poczytałam sporo na ten temat i okazuje się, że to poważna operacja a nie wizyta u stomatologa. Jednak żaden lekarz tego nie powie, nie wyjaśni. Czy my trafiamy tylko na takich właśnie lekarzy? Może ktoś mógłby polecić lekarza, szpital etc. komu udało się wyjść bez skutków ubocznych po takiej operacji?
gość
Fasd
Witam serdecznie chciałabym porozmawiać z neurologiem dziecięcym na temat diagnozy u 3 letniego dziecka któremu zdiagnozowano po 2 latach od narodzin Fasd. Otóż przedstawię państwu moją historię. Byłam w toksycznym związku mój partner a ojciec naszego dziecka to specyficzna osoba. Podczas kłótni wyrzucał nas z domu . Ja po kilku dniach wracała z dzieckiem spowrotem. Ojciec dziecka jest wrogiem alkoholu nie pije i nie pali. Jak i również ja jestem wrogiem alkoholu. Tak owszem pale papierosy. Z naszych kłótni wyszła taka sytuacja że odebrano nam dziecko tymczasowo z powodu kłótni i niestebilizacji. Dziecko będąc w rodzinie zastępczej 10 miesięcy temu miało badanie pod kątem fasd. Z badań rozwoju dziecka wyszło że moja córka ma Fasd. Ja nie piłam w ciąży i nie pije alkoholu, ojciec dziecka również nie pije. . Czy na podstawie rozwoju można stwierdzić u dziecka Fasd. ? Jestem załamana ta diagnoza i wogole się z nią nie zgadzam. Czytając szukając po internecie wiem że wyszło by to na badaniach USG jak i po urodzeniu dziecka. Jednak takiego czegoś nie stwierdzono u mojej córki. Jestem przerażona ta diagnoza. Córka po swojej babci odziedziczyła w genach jedno większe ucho i odstające. Do tego badanie rynienki pod nosem miała wąskie przed podcięciem wędzidełka górnego pod górną warga. Jeżeli by się odezwała jakaś pani neurolog pediatra bo nawet nie wiem gdzie zaczerpnąć informacji może wysłać na priv wyniki badań. Gdzie dostałam je od pani opiekunki po 10 miesiącach od ich wykonania. Nawet nie wiedziałam że moja córka miała robione takie badanie. Dodam iż doktor rodzinny również potwierdził że to nie możliwe by dziecku po 2 latach stwierdzono Fasd gdy matka i ojciec nie pili alkoholu. Pani z opieki społecznej również potwierdziła i potwierdzi w sądzie że u nas alkoholu do domu nigdy nie było. Nie mogę sobie dać z tym rady że z mojego dziecka jest robione dziecko kaleka. Proszę o jakąś odpowiedź Email pani jakieś neurolog bym mogła uzyskać jakiej kolwiek informacji . Dziękuję
gość
Neurolagia nerwu v
Czy mogła powstać w skutek uderzenia twarzą w podłogę aż doszło do złamania nosa i wbcia zębów w wargę dolna, po około miesiącu mega ból twarzy głowy jak przy zapaleniu zatok ale tomografia je wykluczyła ból przeszedł po tygodniu ale nadal jak uciekam miejsca na twarzy to czuję uczucie bólu np nosa
Reklama: